Trailrunning På Korsika – GR 20 På 5 Dagar

 

Ett traildrama i fem akter. För dig som känner att livet inte kan vänta. För dig som, träningspass efter pass efter pass, karvat fram en pålitlig uthållighet och en odiskutabel löpstyrka. GR 20 är tuff på pappret, obarmhärtig i verkligheten. Och så vacker.

190 km och 13 000 höjdmeter inom loppet av fem dagar, det är vad som väntar under sommarens äventyrliga resa till Korsika och vandringsleden GR 20. Vi tar oss från söder mot norr, i ett crescendo av bergens tilltagande taggighet och naturens lockrop. Vi springer i gränslandet mellan utlevelse och upplevelse, med en blick riktad inåt och en utåt. Öser ur våra mentala reserver, betvingar branterna till musklers vrål och växer till en sammansvetsad liten grupp under solen.

Med lätt packning på ryggen och stavar i hand, gör vi expressvarianten av en erkänt hård vandringsled. Vi varvar boende i enkla refuger med hotellboendets bekvämlighet. Vi äter såväl enkla som mer förfinade rätter, med den aptit som drygt tio timmar i rörelse per dag väcker.

Resan guidas av Viktor Winterglöd. Med sin stora erfarenhet av långa löparstrapatser i just Frankrike, guidar han er med van fot. Korsika är Viktors personliga favorit, då ön har allt en naturromantiker och löpäventyrare törstar efter.

 

RESAN DAG FÖR DAG

 

Dag 1. Hetta och förväntningar

Välkommen till Korsika! Du har flugit från Stockholm och landat på Poretta flygplats, nära staden Bastia på öns nordöstra kust. Julivärmen presenterar sig. Vi beger oss tillden sista nattens hotell, för att lämna vårt huvudbagage och för att byta om till löparskrud. De kläderna du nu bär och den lilla ryggsäcken du har på ryggen, är ditt utrustningsmässiga hem de kommande sex dygnen. Efter två timmars taxifärd tar vi in på hotell i den lilla byn Conca. Äter gott, delar förväntningar och funderingar inför morgondagen. Sover sött.

 

Dag 2. Havet i fjärran och äventyret för sulorna

06.00 och vi tar våra första steg. Förvänta dig lyckobubbel i sinnet. Känslan att vara på väg mot okända platser och vyer, för egen maskin och på fulladdade ben. Under dagen får vi bekanta oss med GR 20:s hela underlagsregister. Från lättsprungen slät och hårt packad sand, till stökigt stenmyller. Havet en majestätisk fägring i fjärran.

Rödvita ledmarkeringarna visar vägen till och förbi deletappmålen refuge Paliri, refuge Asinau och refuge Matalza. Då vi slutligen når vårt nattläger, refuge Usciulo på 1 750 meters höjd, köper vi förnödenheter från stugans lilla kiosk och lagar vår egen middag (ett undantag från övriga boenden, där det finns lagad mat att köpa). Snabb kalldusch och sedan till kojs.

Distans: 51 km.

Höjdmeter: +3 600/-2 100

Tid: 13,5 h

 

Dag 3. Ovan molnen, under trädkronorna, mot Korsikas mitt

Morgonstund har eventuellt yrvakna benmuskler i mund, då vi 06.30 häver oss vidare uppåt mot en vidunderlig utsikt, om vi vänder oss om. Löpdag två serverar fortsatt variation. Från flödiga stigar genom fina skogspartier, till gruffgruffande bland stenar och klippor. Vi passerar en nednött liten skidstation, E’Capannelle, med siktet inställt på vårt etappmål, Vizzavona. En liten by bestående av några hotell och restauranger, samt Korsikas högst belägna järnvägsstation. Där bor vi kungligt mysigt i Casa Alta, en gite med hotellstandard.

Distans: 46 km

Höjdmeter: +2 000/-2 700

Tid: 12 h

 

Dag 4. Panorama-smockans dag

Vi avnjuter Casa Altas fantastiska frukost, borstar gruset ur ögon som ska få sitt lystmäte. Den tredje löpdagen bygger mot panoramiskt klimax. Vår kortaste dagsetapp, en brutalbrant rackare. Idag får vi gnissla tänder. De sista 9 kilometerna till vårt nattläger, refuge Manganu, är inget annat än pur och vild skönhet. Med fantastiska vyer i färskt minne tar vi ett svalkande flodpoolsdopp, före middag och sömn.

Distans: 31 km

Höjdmeter: +2 800/-2 100

Tid: 11,5 h

 

Dag 5. Korsikas tak

Den längsta dagen. Den luftigaste dagen. 05.00 och det är upp till bevis. Landskapet ger inledningsvis benen utrymme för visst snoozande. Inga mastiga stigningar eller utförslöpor. Vi passerar sjön Nino, med sina omgivande gräsvidders säregna vattenhål (pozzines). Knappa tre timmar till Col de Vergios hotell, där vi har möjlighet att köpa oss en skål jordgubbar och annat gott.

Vidare mot refuge Ciotullu di i Mori, som nås efter en bastant klättring. Vi tar en ordentlig paus och äter oss redo, för det är nu dagen börjar på riktigt. 6 kilometer och en god dos höjdmeter senare (utför och uppför) är vi framme vid refuge Tighjettu. Nu står vi vid porten till ett veritabelt stenrike. På 5 km ska vi klättra 1 000 höjdmeter, för att landa på Monte Cintos topp, 2 706 meter över Medelhavets blå svall. 1 300 höjdmeter längre ner, och efter en del balanserade i rullgrus-sluttningar i makalöst vacker miljö, unnar vi oss en hotellnatt i Asco. Äter festligt och drömmer om finalen.

Distans: 41 km

Höjdmeter: +2 600/-2 800

Tid: 14,5 h

 

Dag 6. Bitterljuv dag och glassig kväll

Vi tillåter oss en sovmorgon och påbörjar vår löpning först 07.00… Mental medvind nu, hela vägen mot målgång. Finns däremot inget utrymme att luta sig tillbaka, den sista etappen kräver uppmärksamhet och benens fulla samarbete. Vi bjuds på en enorm variation och vissa passager är vildare än en korsikansk taxiresa. Steg för steg för steg, mot salta brisar och kustens återkomst. När endast kilometer återstår kan det nog kännas lite sorgligt att ”det snart är över”, även om benen och fötterna säkert välkomnar Calenzana, GR 20:s norra ände och ett mysigt litet samhälle. Puh!

Vilka dagar. Närmare 20 mil i ryggen och det är inte mer än värdigt att vi skämmer bort oss i Calvi, en kort bilresa bort. Vila, bad, glass och matfest! Au bonheur des traileurs suédois!

Distans: 24 km

Höjdmeter: +1 900/-3 000

Tid: 10 h

 

Dag 7. Leende på läpparna

Vad nu?! Ligga och dra sig mellan krispiga lakan? Äta frukost i en och en halv timme? Ja, dagen är kravlös och öppen för allt och inget. Först på eftermiddagen lämnar vi Calvi för en tågresa i östlig riktning. Det är ingen höghastighetsjärnväg. Troligen faller ögonlocken i takt med vagnarnas krängande, de tre timmarna till avstigning. En stunds promenerande och vi sluter cirkeln. Kärt återseende med vårt kvarlämnade bagage och rena kläder.

 

Dag 8. Vi lämnar våra drömmars ö

Rika på delad tid och delade upplevelser lättar vi från startbanan, blickar ner mot Korsikas dramatiska yta och låter kanske minnena från GR 20 passera revy. Wow! Vi gjorde det…

 

I resans pris ingår:

  • Flygresa t/r Bastia
  • Svensk (fransktalande) löparguide
  • Alla lokala transporter
  • Förvaring av huvudbagage
  • Boende 5 nätter hotell, del i dubbelrum
  • Boende 2 nätter på refuge, i sovsal

BRA ATT VETA

Mat ingår inte, då den extremt fysiska utmaningen öppnar för stora variationer i aptit hos deltagarna. Svårt att i varje läge förutse vad som faller i smaken och hur mycket man behöver äta för att stå redo inför kommande ansträngningar.

Det här är en resa som ställer stora fysiska krav. För deltagande krävs att du har gedigen erfarenhet av terränglöpning. Du springer utan större ansträngning 10 km på under 45 minuter (flackt underlag). Du har sannolikt erfarenhet av ett eller flera bergslopp (eller motsvarande) på 50 km eller mer. Du har vana av att springa i stark värme. Är du osäker på din kapacitet, kontakta oss.

Du får utrustningslista i god tid före avresa. Vi bär inte mer än att allt får plats i en ryggsäck à cirka 20 liter. Stavar är ett krav.