Trailrunning i Jbel Saghro, Marocko

BLOGGAT OM RESAN

http://ultralopning.outsideonline.se/2012/12/17/himlen-sedd-fran-oknen/

http://www.bonjourtrail.se/?p=4721

http://stigarna.se/my-running/marocko-i-bilder/

RESAN DAG FÖR DAG

Dag 1. Skandinavien – Marocko

På flygplatsen möts ni av vår lokale guide samt en chaufför och sedan väntar transfer till hotellet/riaden i Marrakech medina. Efter att vi har installerat oss på hotellet går vi ut för att äta middag.

Dag 2. Marrakech – Ouarzazate – Agdz – Tangarfadalen

Vi tar en tidig frukost och därefter väntar en cirka 8 timmar lång bilfärd över Höga Atlas. Efter att vi har passerat Tichkapasset på 2260 meter bär det av nedför mot staden Ouarzazate där vi äter lunch. Därefter åker vi vidare söderut och över Ait Saounespasset (1600 meter) som bjuder på en panoramavy över nordafrikas näst högsta berg, Jbel Mgoun. Vi stannar till i Agdz för att köpa vatten och strax därefter är vi framme vid vårt nattläger. Istället för att åka bil sista biten har du möjlighet att springa de sista 8 kilometrarna.

(8 kilometer, flackt)

Dag 3. Tangarfa-dalen – Col Timidart – Col Izkran –Isfoula

Idag börjar det på riktigt. Vi går upp med solen och försöker komma iväg så tidigt som möjligt. Vi befinner oss på cirka 900 meters höjd och vårt nästa nattläger ligger på cirka 1800 meter så det kommer bli en del uppför. Inledningsvis springer vi dock rätt platt längs med en uttorkad flodbädd och genom Agouramoasens dadellundar. Sedan börjar vi klättra uppåt fram till Ouineterduine och åter ned till Izkranedalen för lunch. Dagen avslutas med en stigning upp till Isfoula där vi har vårt nattläger.

(27 kilometer, höjdmeter: +900/-300)

Dag 4. Isfoula – Col de Bazmanou – Col Tachboubt – Tajlajt

En något lättare dag ligger framför oss. Vi springer upp till slutet av Isfouladalen till en spektakulär högplatå, Tizi n Tagmoute, en plats nomader säsongsvis brukar som bete för sina djur. Därefter springer vi ned mot Tagmouteoasen, vidare förbi byn Assaka och fram till byn Tajlajt (belägen på cirka 1500 meter). Eftermiddagen kan ägnas åt vila, en stilla rundvandring i byn, eller ytterligare löpning för den inbitne.

(25 kilometer, höjdmeter: +600/-700)

Dag 5. Tajlajt – Assakadalen – Tifdassine – Ighazoun – Bab-n-Ali

Vi befinner oss nu mitt i bergkedjan och det är inte så mycket stigning upp och ned. Vi springer till Iguedalen, vidare genom Hanedours dadeloaser, förbi den vackert belägna byn Ighazoun, gradvis uppför till den spektulära bergsformationen Bab-n-Ali och slutligen ned till vårt nattläger i Oussdidendalen. Där väntar öppna vidder, solens smeksamma fall och nattens hänförande stjärndekor.

(27 kilometer, höjdmeter: +500/-600)

Dag 6. Bab-n-Ali – Igli – Iouraghane –Almou-n-Ouarg

Idag springer vi genom djupa och vasst skurna raviner, nomadläger, ökenbyar och vulkaniska berg. Under förmiddagen är stigningen moderat men efter ett kioskstopp (hål i väggen) i Igli är det ihållande uppför, cirka 700 höjdmeter, fram till högplatån nedan berget Kouaouche. Därefter springer vi nedåt, cirka 400 höjdmeter, och sedan upp mot Almou n’Ouarg där vi slår läger nära den plats nomaderna brukar komma till under maj månad och stanna till hösten. Om inte benen känts möra innan kommer de nog göra det denna kväll.

(27 km, höjdmeter: +1350/-800)

Dag 7. Almou-n-Ouarg – Tagdilt – Ouarzazate – Marrakech

Efter att ha vaknat till en sista tuppsymfoni, kan du välja att krama några morgonljumma löpkilometrar ur det landskap vi nu mer eller mindre vuxit ihop med eller, om benen gjort sitt, hoppa direkt upp i bilsätet. När alla saliga leenden väl plockats upp längs Tagdiltdalens hårda sandvägar åker vi genom Vallée de Dadès, Vallée de Roses, palmlundarna i Skoura och vidare fram till lunchen i Ouarzazate. Under förmiddagen stannar vi dock för hamam i Kelaat M-Gouna, en rustik badupplevelse, och för den som inte räds massage av det mer offensiva slaget, en pånyttfödd kropp. Efter lunchen tar vi oss över Höga Atlas, åter till vårt hotell i Marrakech.

Dag 8. Marrakech – Sverige

Efter en upplevelserik morgonjogg i Medinan kan du ta del av staden efter eget behag. Det finns många olika historiska sevärdheter att besöka och förr eller senare hamnar du på torget Djemma el Fna och de berömda souken (basarkvarteren). På eftermiddagen tar vi transfer ut till flygplatsen och lättar med många mil i benen. Förhoppningsvis uppfyllda av Nordafrikas starka intryck.

Resefakta

Reslängd:8 dagar
Gruppstorlek:Max 16 personer
Gradering:2

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Marocko
  • Alla lokala transporter
  • Supportbil 4 X 4
  • Svensk löparguide
  • Lokal guide
  • Kock samt mulåsnor med förare
  • Mat samt dricksvatten under löpningen
  • Lunch resdagarna till och från Saghros-bergen
  • Hotell 2 nätter i dubbelrum med frukost
  • Övernattningar i tält 5 nätter

BRA ATT VETA

I Marrakech bor vi på mellanklasshotell. Under löpningen övernattar vi i tvåmannatält. Det kommer att finnas möjlighet att tvätta av sig i bäckar under turen. Maten lagas av medföljande kockar och vi äter frukost och middag i större beduintält. Lunch intas i regel i det fria. Födan innebär inget problem för den laktosintolerante och som vegetarian äter man sig mätt. De lokala guiderna som arbetar med oss är legitimerade och vår lokale samarbetspartner i Marocko är mycket erfaren och välrenommerad.

Det som inte ingår i priset är middagar och luncher i Marrakech samt dricks till det lokala teamet.

För att få ut det bästa av resan bör du ha god kondition och löparvana. Du har förmodligen redan sprungit över tre mil i terräng på träning eller tävling. Likväl är det viktigt att alla deltagare är införstådda med att vi springer utan nummerlapp på bröstet. Med andra ord sätter vi upplevelsen av landskapet, naturen och de kulturella mötena i första rummet, men drivs givetvis framåt av löpningens förlösande rörelse. Vi gör uppsamlingsstopp med jämna mellanrum och en guide tar alltid kön. Med det sagt är vi övertygade om att löpare av alla hastigheter kommer få sitt lystmäte, stigen helt naturligt inbjuder till spontana ryck och glädjefulla tokrus! Vi springer med lätta dagpackningar cirka 3–6 timmar om dagen. Vår huvudpackning transporteras med bil och av mulåsnor.

Det är vanliga stigar vi rör oss på, inte några välunderhållna vandringsleder, och terrängen är ganska tuff men inte extrem. Ett par trailskor med ”greppig” sula och väl tilltaget tåutrymme är att föredra, en väl inlöpt ryggsäck och lämpliga kläder därtill (efter anmälan får du en utförlig utrustningslista över obligatoriska och rekommenderade prylar).

I det fall du drabbas av skada eller sjukdom, som inte kräver läkarvård men som hindrar dig från att springa, kommer du att åka med supportbilen mellan nattlägrena (och lunchstoppen, då de sker på platser som är tillgängliga för bilen). Ta en eller två goda böcker med dig om olyckan skulle vara framme! Vid allvarigare skada eller sjukdom, som kräver akut läkarvård, blir du evakuerad till sjukhus eller läkarpraktik.

Temperaturen varierar kraftigt mellan dag och natt och påverkas av höjden och det gäller att ha kläder både för varma dagar och kalla kvällar. På nätterna kan det krypa ner strax under noll. Du måste ha med dig egen sovsäck (komforttemperatur på cirka -5 °C), egentligen det enda som krävs i form av campingutrustning. Av bekvämlighetsskäl kan det däremot vara en god idé att ta med ett eget liggunderlag i tillägg till den skummadrass du får låna på plats.

Resan går tvärs igenom de centrala delarna av Saghrosmassivet. Under vissa sträckor rör vi oss i områden där turister tillhör ovanligheterna. Att visa respekt för den berbiska kulturen är därför av vikt. Många vill till exempel inte bli fotograferade, speciellt inte kvinnor. Men lämna för all del inte kameran hemma, löpningen och vyerna är alltför spektakulära för att inte förevigas.