Trailrunning Camp i Franska Pyrenéerna


Söker du en tuffare utmaning är vårt trail camp i Pyrenéerna något för dig. Skyrunning, vertical race och skön löpning står på programmet.

Detta trailcamp leds av Andreu Prost (en ”rising star” i trailrunningsammanhang) samt av vår vän och vandringsguide, Kim Falck. Vi håller till i Pyreneés Oriental med utgångspunkt från byn Bolquère. Kim är själv bosatt i byn och Andreu rör sig också hemtamt i omgivningarna.

Cerdagne, där Bolquère är beläget, är en höghöjdsplatå med en snitthöjd på 1500 meter, medan själva Bolquère ligger på 1600 meter. Platån är luftig med en fantastisk utsikt och mycket sol; i snitt 300 soldagar om året. Området bjuder på vacker natur, häpnadsväckande panoramavyer och löpvänliga stigar, vilket i sig är skäl nog att delta i denna resa.

Vädret här i maj går att jämföra med en fin klar höstdag hemma i Sverige. Det vill säga, lite kyligare på morgon och varmare under dagen.

Det är bra att vara införstådd med att vi inte har nummerlappar på bröstet under detta camp, trots att denna resa kanske är den tuffaste i våra trailrunningarrangemang. Vi sätter upplevelsen av landskapet och naturen i första rummet alltmedan vi drivs framåt av löpningens förlösande rörelse. Varje dag finns en längre och en något kortare etapp, allt för att tillmötesgå individuell dagsform. Löpningen är ibland teknisk och kommer även att ske utanför stigarna samt eventuellt på lite snö. Vi rekommenderar därför starkt att ni springer i gedigna trailskor.

För att få de bästa förutsättningarna bor vi på lägenhetshotell och har helpension inkluderat i paketpriset. En kväll besöker vi en sportbutik inriktad på trailrunning som exklusivt håller öppet för gruppen. Här diskuterar vi det senaste inom trailrunning och butiken ger oss 20 % rabatt under kvällen. Inte nog med att vi bor, äter, lever, pratar och löper trail, vi har också hyrt in en instruktör från den franska armén med syfte att utbilda oss i avslappningstekniker, stresshantering och fokusering. Bra kunskaper att ha med sig om man planerar att göra utmanande långlopp.

Detta är helt enkelt resan för er som vill utveckla er löpning tillsammans med andra och få tuffa utmaningar i en spektakulär terräng.

RESAN DAG FÖR DAG

Dag 1. Skandinavien – Barcelona- Bolquère

Transfer från flygplatsen till Hôtel La Pradella i Bolquère (2h30). Lunchbuffé äter vi vid foten av Mont Serrat (beroende på ankomsttid). Efter installering på rummen kan det finnas tid att ta en liten löprunda för att sträcka på benen efter dagens stillasittande, eller koppla av i hotellets spa-avdelning.

Välkomstdrink och presentation av veckans program vid 19-tiden innan vi går till Retaurang Lassus där vi äter middag (5 min).

Dag 2. Bouillouses – La Balmeta – Lac d’Aude

Frukost på hotellet innan vi åker till Les Bouillouses (25 min.) där vi börjar dagens löpning. Vi följer till en början GR10, den vandringsled som går genom hela Pyrenéerna från Hendaye vid atlantkusten till Banyuls sur Mer vid Medelhavet. Leden tar oss norrut längs Bouillousesjön på 2000 m. höjd, mot topparna stora och lilla Peric. Vi kommer efter någon timmes löpning fram till bergsstugan La Balmeta där vi stannar till och njuter av utsikten. Vi fortsätter sedan till två små sjöar som ligger vackert gömda bland barrträd och klippblock, innan vi börjar stiga mot Mont Llaret, 2376 m. Sedan bär det utför mot Lac d’Aude, och vidare tillbaka till Les Bouillouses. Här finns möjlighet att ta en dusch innan vi äter lunch på Aubèrge du Carlit (vi lämnar ombyte här på morgonen).

Dagens löpning är väldigt varierande med en del tekniska delar, och tanken är att guiderna ska få en idé om deltagarnas nivå.

Efter lunch blir vi körda tillbaka till hotellet där det finns tid till avkoppling i spa-avdelningen. På kvällen kommer vi att prata om träning, motivation och teknik. Efteråt äter vi middag på Le Lassus som ligger 5 min. gångväg från vårt hotell. Trerätters med kaffe.

Längd : 10-15km, 500 +/ 500- 

Dag 3. Vallée d’Eyne – Col de Nuria (2683 m, gränsen Frankrike-Spanien) – Cambre d’Aze

Frukost på hotellet innan transport till Eyne (1800 m). Idag har vi en mer teknisk löpning, med olika typer av landskap. Vi börjar med att följa en höjdkurva i 2 km in mot Eynedalen och är uppvärmda då vi påbörjar en jämn stigning i denna långa, vackra dalgång. Dagens första mål är Col de Nùria, fransk-spanska gränsen på 2683 m höjd. Med lite tur får vi sällskap av bergsgetter som det finns gott om i dalen och vi kan kanske ta rygg på dem… Väl uppe vid Col de Nùria finns det flera alternativ för att ta sig tillbaka ner mot Eyne, t.ex :

-Pic d’Eyne-Cambre d’Aze : Skyrunning med flera toppar längs vägen. Vackert, högt, tekniskt och många höjdmeter

-Pic de Nùria-Serra dels Clots : högt, mer lättsprunget, långt

-Eynedalen : Tillbaka ner genom dalen. Samma stig, nya vyer.

Vi delar upp i två grupper och väljer efter dagsform. Vi blir sedan körda tillbaka till hotellet för snabb dusch innan lunch på Lassus. Efter lugn eftermiddag åker vi till en  sportbutik specialicerad på trail-running. Butiken håller öppet speciellt för oss, och vi har tid att titta på och diskutera nya produkter samtidigt som vi dricker en aperitif. För de som behöver utrustning så har vi 20% rabatt på hela sortimentet.

Vid 19h30 åker vi ner till restaurang Lassus för god middag.

Längd : 19 km, 1300+/1300- eller 16 km, 1000+/1000- 

Dag 4. Font Romeu – Mouroux – Refuge de la Calme – Slackline

Idag är det mellandag, med lugn löpning och lite annorlunda aktiviteter.

Efter frukost blir vi körda 10 min. upp till Font Romeu 1800, där vi får sällskap av Gilles Dulong. Gilles jobbar för franska armén, och hjälper bl.a kommandosoldater med mental träning. Han leder en snabb uppvärmning med oss innan vi i långsamt tempo springer igenom en snitslad bana, som vi försöker memorera. Sedan springer vi vidare upp till en bergsstuga (1 timmes löpning) där vi börjar med rolig balans och koncentrationsträning på slack-line, innan vi äter god lunch på plats. Efter maten fortsätter Gilles med avslappningsövningar och fokuseringstekniker innan vi springer tillbaka ner till vår snitslade bana för att se om dagens övningar gett resultat. Vi blir därefter körda tillbaka till hotellet innan middag på Lassus.

Längd : 10 km, 300+/300- & Teknikbana

Dag 5.Planes – Vallée de l’Orri-Col Mitja – Pic Coucouroucouil – St Thomas les Bains

Idag kör vi igång på allvar igen. Efter frukost åker vi till byn Planes, 1500 m (15 min.), där vi startar en dags mycket omväxlande löpning. Vi börjar med en ordentlig stigning längs GR 10 och det kommer bli en del gående innan vi kommer igång att springa. Väl uppe på 1900m så planar det ut och går neråt mot Orri-dalen.

Teknisk löpning till dess att skogen ger plats för ängar och vi kan börja släppa loss på allvar. Vi springer en bit upp i dalen till en källa där vi släcker törsten innan vi vänder om och följer en annan stig utför. Efter några kilometer vänder vi söderut igen och påbörjar en lång stigning mot  Mitja-passet (2367m). Ett perfekt pass mellan två vackra toppar. Stigningen kan tas som ett « Vertical race », rakt på, eller så kan man följa en liten skogsväg som « serpentinar » sig upp med behaglig lutning.  När vi är uppe på passet kommer de två grupperna att välja olika vägar. De som känner sig starka kör vidare uppför mot  en av topparna (eller bägge).

Sedan väntar en lång utförslöpning med några tekniska små stigningar på vägen, innan vi kommer ner till St Thomas, där det blir bad i heta källor efter en god och välförtjänt lunchbuffé. Jacuzzi, ångbastu och svavelrikt vatten hjälper till att återställa balansen i kroppen.

Transport tillbaka till hotellet (30 min). Middag på Lassus.

Längd : 20 km, 1400+/1800- eller 15 km, 1100+/1500- 

Dag 6. Bouillouses – Le Carlit (2921 m) – Puig de Sobiran–Castella – lac d’Aude

Sista dagen börjar vi springa på samma plats som första dagen, les Bouillouses. Idag tar vi oss dock västerut mot Le Carlit, områdets högsta topp med sina 2921 m. En behaglig löpning förbi flera glaciärsjöar tar oss upp till foten av berget (c:a 1 h). Nu blir det tuffare och stigningen börjar på allvar. Det sista partiet upp mot toppen går genom ett parti med stora klippblock, och man behöver både ben och armar för att ta sig upp (det rör sig dock inte om någon klättring!). Det finns chans att vi stöter på snö här uppe, vilket ger oss tillfälle att träna på ännu ett roligt underlag. De två grupperna kommer att ta olika vägar upp, detta för att vi alla ska sammanstråla på toppen och njuta av panoramautsikten tillsammans. Därefter delar vi åter upp oss. Partier av « sky-running » för bägge grupperna, innan vi avslutar med fler sjöar, vackra alpängar och utsikt, utsikt, utsikt. Väl nere vid « Les Bouillouses » äter vi lunch på Aubèrge du Carlit, innan vi blir körda tillbaka till vårt hotell (möjlighet att duscha innan lunch).

På kvällen kommer en kostrådsexpert och berättar om viktiga saker att tänka på i samband med träning innan det blir avslutningsmiddag på Lassus. Allt det bästa området har att erbjuda i matväg.

Längd : 24 km, 1600+/1600- eller 17 km, 1200+/1200-

Dag 7. Bolquère- Barcelona- Skandinavien

Frukost på hotellet innan det är dags att ta farväl av våra guider. Transfer till flygplatsen.

Resefakta

Reslängd:7 dagar
Gruppstorlek:Max 20 personer, min 12 personer
Gradering:2

I resans pris ingår:

  • Flyg t/r Skandinavien – Barcelon
  • Transfer Barcelona-  Bolquère, franska Pyrenéerna t/r
  • Alla lokala transporter
  • Alla övernattningar, del i lägenhetshotell om 2 pax.
  • Svensk löparguide
  • Lokal löparguide (Andreu Prost)
  • Frukost, lunch och middag inkl. husets vin, vatten, te & kaffe.
  • Mental coaching och andra träningstips

BRA ATT VETA

Vår bas under hela veckan är hotellet La Pradella, ett lägenhetshotell med eget SPA. Priset gäller del i lägenhet om två personer. Lägenheten är utrustad med kyl och ett litet kök. Löppassen går alltid om förmiddagen, så det är gott om tid till restitution. Vi får varje dag lunch serverad tätt inpå avslutat träningspass vilket främjar kroppens återhämtning. Picknickluncherna bjuder på sallader, bröd, korv, ost m.m.

Rädd för innehållsfattiga franska frukostar? Kim kommer se till att det även finns grövre bröd, ost och skinka tillsammans med sylt, flingor yoghurt etc. Det du behöver ha med dig är ett vätskebälte eller löparryggsäck med vätskesystem och möjlighet till plats för en tunn jacka.

För att få ut det bästa av turen bör du ha god kondition och löparvana. Framförallt ska du vara bekväm med att springa upp- och nedför längre backar, den kuperade terrängen är ansträngande.  Att ha ett par längre traillopp i benen är inte fel, gärna distanser på över 20 km.

Vädret här i maj går att jämföra med en fin klar höstdag hemma i Sverige. Det vill säga, lite kyligare på morgon och varmare under dagen.