Trailrunning i Jbel Saghro, Marocko


Spring genom ett landskap av drömlika vulkanberg och längs med grönskande flodraviner som slingrar sig genom ockrafärgad sandsten.

På dagarna råder en torr och behaglig värme medan nätterna är kalla. Du sover tungt med en svart, stjärnbeströdd rymd ovan dig, vaggad av öknens absoluta tystnad. Lägg därtill stigar och en topografi som gjord för terränglöpning. Det är dit vi vill ta dig.

Tycker du om att springa i terräng och inte direkt går igång på asfalt eller hårt packat grus i elljus eller monotona pass på löpbandet, så är perioden november till mars i Sverige kanske inte den bästa. Dagarna är korta och att springa i kall nederbörd på leriga stigar i skenet av en fladdrande pannlampa är förvisso fostrande men knappast fullt ut njutbart. En del av oss kan då drabbas av motivationsproblem och nog är det förlåtligt att börja längta till årets ljusare och torrare årstider, eller till helt andra platser.

Så tyst. Du stannar och det är som om tiden stannar med dig, allt medan livet rusar till. Det blir inte mycket mer här och nu än så.

Viktor Winterglöd, traillöpare och guide på resan

Vi har sedan sex år tillbaka vandrat i södra Marockos stenökenområden under årets mörkaste månader, njutit av solen och uppskattat att, i de allra flesta fall, komma fram till nattlägren torrskodda. Många gånger har vi personligen känt för att öka steglängden och börja springa. Miljön i sig har fört oss tillbaka till ett djupt liggande, ursprungligt behov av att kuta. Att tänka på boken ”Born to run” ligger nära till hands. Stigarna är växlande och man kan på en och samma dag uppleva lös eller packad sand, grus, sten och blockigare partier. Det är dock, överlag, relativt lättsprunget och stigningen i Saghrosbergen är heller inte så extrem.

Där det finns vatten grönskar det och invid oasodlingarna av dadelpalm, hirs och korn finner vi byar befolkade av berber; Marockos ursprungsbefolkning.

De högsta bergen ligger på cirka 2700 meter och passen är i regel på 2000-2500 meter, med en landplatå på runt 1000 meter. Mittemellan dessa höjder är terrängen ganska böljande och stigningen handlar för det mesta om ett par hundra meter upp och ned. När man tar sig in och ut i bergskedjan är stigningen dock större och det kan röra sig om 500-800 meters upp-/nedstigning.

Vi befinner oss i en stenöken och visst kan landskapet upplevas som en aning sterilt, men bergen är oändligt rika på färger. Där det finns vatten grönskar det och invid oasodlingarna av dadelpalm, hirs och korn finner vi byar befolkade av berber; Marockos ursprungsbefolkning. En del nätter bor vi i närheten av dessa byar.

I bergskedjans mer högalpina områden ligger ängar, hårt betade av nomadfolkens getter och får. Har vi tur kanske dagen förgylls av ett möte med kungsörn, ett skönt sällskap när man springer och förhoppningsvis bidrar den till att du känner dig än mer fri som en fågel.

En vätske- och smått och gottkontroll väntar på oss varje förmiddag.

Med oss på resan har vi ett lokalt team bestående av mulor, mulförare, kock och två lokala bergsguider. Vi sover i tält men vårt team tar hand om allt praktiskt och det enda vi behöver tänka på är att springa, äta och sova. Vi har också en supportbil som möter upp vid etappmålen, redo att kunna ingripa om något skulle hända. Distanserna landar på runt 25 kilometer per dag (cirka 4-5 timmar i rörelse), med undantag för den första och sista dagens kortare löpning. Tempot sätts av gruppen. All tung packning bärs av mulorna, vi springer endast med lätta dagsäckar. En vätske- och smått och gottkontroll väntar på oss varje förmiddag. Lunchen serveras i det fria.

Resan börjar och avslutas i den myllrande och mytomspunna staden Marrakech. En tidig springtur i Medinans labyrint av gränder är en upplevelse du inte vill missa. Vi hoppas få springa med dig Marocko!

Våra resor till Marocko spänner över alla resekategorier, läs mer om ski touring, vandringmountainbikingtoppbestigning och vår familjeresa till detta fascinerande land.

 

BLOGGAT OM RESAN

http://ultralopning.outsideonline.se/2012/12/17/himlen-sedd-fran-oknen/
http://www.bonjourtrail.se/?p=4721
http://stigarna.se/my-running/marocko-i-bilder/

RESAN DAG FÖR DAG

Dag 1. Skandinavien – Marocko

På flygplatsen möts ni av vår lokale guide samt en chaufför och sedan väntar transfer till hotellet/riaden i Marrakech medina. Efter att vi har installerat oss på hotellet går vi ut för att äta middag.

Dag 2. Marrakech – Ouarzazate – Agdz – Tangarfadalen

Vi tar en tidig frukost och därefter väntar en cirka 8 timmar lång bilfärd över Höga Atlas. Efter att vi har passerat Tichkapasset på 2260 meter bär det av nedför mot staden Ouarzazate där vi äter lunch. Därefter åker vi vidare söderut och över Ait Saounespasset (1600 meter) som bjuder på en panoramavy över nordafrikas näst högsta berg, Jbel Mgoun. Vi stannar till i Agdz för att köpa vatten och strax därefter är vi framme vid vårt nattläger. Istället för att åka bil sista biten har du möjlighet att springa de sista 8 kilometrarna.

(8 kilometer, flackt)

Dag 3. Tangarfa-dalen – Col Timidart – Col Izkran –Isfoula

Idag börjar det på riktigt. Vi går upp med solen och försöker komma iväg så tidigt som möjligt. Vi befinner oss på cirka 900 meters höjd och vårt nästa nattläger ligger på cirka 1800 meter så det kommer bli en del uppför. Inledningsvis springer vi dock rätt platt längs med en uttorkad flodbädd och genom Agouramoasens dadellundar. Sedan börjar vi klättra uppåt fram till Ouineterduine och åter ned till Izkranedalen för lunch. Dagen avslutas med en stigning upp till Isfoula där vi har vårt nattläger.

(27 kilometer, höjdmeter: +900/-300)

Dag 4. Isfoula – Col de Bazmanou – Col Tachboubt – Tajlajt

En något lättare dag ligger framför oss. Vi springer upp till slutet av Isfouladalen till en spektakulär högplatå, Tizi n Tagmoute, en plats nomader säsongsvis brukar som bete för sina djur. Därefter springer vi ned mot Tagmouteoasen, vidare förbi byn Assaka och fram till byn Tajlajt (belägen på cirka 1500 meter). Eftermiddagen kan ägnas åt vila, en stilla rundvandring i byn, eller ytterligare löpning för den inbitne.

(25 kilometer, höjdmeter: +600/-700)

Dag 5. Tajlajt – Assakadalen – Tifdassine – Ighazoun – Bab-n-Ali

Vi befinner oss nu mitt i bergkedjan och det är inte så mycket stigning upp och ned. Vi springer till Iguedalen, vidare genom Hanedours dadeloaser, förbi den vackert belägna byn Ighazoun, gradvis uppför till den spektulära bergsformationen Bab-n-Ali och slutligen ned till vårt nattläger i Oussdidendalen. Där väntar öppna vidder, solens smeksamma fall och nattens hänförande stjärndekor.

(27 kilometer, höjdmeter: +500/-600)

Dag 6. Bab-n-Ali – Igli – Iouraghane –Almou-n-Ouarg

Idag springer vi genom djupa och vasst skurna raviner, nomadläger, ökenbyar och vulkaniska berg. Under förmiddagen är stigningen moderat men efter ett kioskstopp (hål i väggen) i Igli är det ihållande uppför, cirka 700 höjdmeter, fram till högplatån nedan berget Kouaouche. Därefter springer vi nedåt, cirka 400 höjdmeter, och sedan upp mot Almou n’Ouarg där vi slår läger nära den plats nomaderna brukar komma till under maj månad och stanna till hösten. Om inte benen känts möra innan kommer de nog göra det denna kväll.

(27 km, höjdmeter: +1350/-800)

Dag 7. Almou-n-Ouarg – Tagdilt – Ouarzazate – Marrakech

Efter att ha vaknat till en sista tuppsymfoni, kan du välja att krama några morgonljumma löpkilometrar ur det landskap vi nu mer eller mindre vuxit ihop med eller, om benen gjort sitt, hoppa direkt upp i bilsätet. När alla saliga leenden väl plockats upp längs Tagdiltdalens hårda sandvägar åker vi genom Vallée de Dadès, Vallée de Roses, palmlundarna i Skoura och vidare fram till lunchen i Ouarzazate. Under förmiddagen stannar vi dock för hamam i Kelaat M-Gouna, en rustik badupplevelse, och för den som inte räds massage av det mer offensiva slaget, en pånyttfödd kropp. Efter lunchen tar vi oss över Höga Atlas, åter till vårt hotell i Marrakech.

Dag 8. Marrakech – Sverige

Efter en upplevelserik morgonjogg i Medinan kan du ta del av staden efter eget behag. Det finns många olika historiska sevärdheter att besöka och förr eller senare hamnar du på torget Djemma el Fna och de berömda souken (basarkvarteren). På eftermiddagen tar vi transfer ut till flygplatsen och lättar med många mil i benen. Förhoppningsvis uppfyllda av Nordafrikas starka intryck.

Avgångar:

Datum:
Ort: Sthlm, Kph, Oslo
Pris:
Guide:
Platser kvar: Ja.

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 8 dagar
Gruppstorlek: Max 16 personer
Gradering: 2

Grupprabatt

Om ni är en grupp om minst 4 personer som bokar samtidigt så lämnar vi en grupprabatt på 1 000 kr per person.

I resans pris ingår

  • Flyg t/r Marocko
  • Alla lokala transporter
  • Supportbil 4 X 4
  • Svensk löparguide
  • Lokal guide
  • Kock samt mulåsnor med förare
  • Mat samt dricksvatten under löpningen
  • Lunch resdagarna till och från Saghros-bergen
  • Hotell 2 nätter i dubbelrum med frukost
  • Övernattningar i tält 5 nätter

FRÅGOR OCH INTRESSEANMÄLAN

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

BRA ATT VETA

I Marrakech bor vi på mellanklasshotell. Under löpningen övernattar vi i tvåmannatält. Det kommer att finnas möjlighet att tvätta av sig i bäckar under turen. Maten lagas av medföljande kockar och vi äter frukost och middag i större beduintält. Lunch intas i regel i det fria. Födan innebär inget problem för den laktosintolerante och som vegetarian äter man sig mätt. De lokala guiderna som arbetar med oss är legitimerade och vår lokale samarbetspartner i Marocko är mycket erfaren och välrenommerad.

Det som inte ingår i priset är middagar och luncher i Marrakech samt dricks till det lokala teamet.

För att få ut det bästa av resan bör du ha god kondition och löparvana. Du har förmodligen redan sprungit över tre mil i terräng på träning eller tävling. Likväl är det viktigt att alla deltagare är införstådda med att vi springer utan nummerlapp på bröstet. Med andra ord sätter vi upplevelsen av landskapet, naturen och de kulturella mötena i första rummet, men drivs givetvis framåt av löpningens förlösande rörelse. Vi gör uppsamlingsstopp med jämna mellanrum och en guide tar alltid kön. Med det sagt är vi övertygade om att löpare av alla hastigheter kommer få sitt lystmäte, stigen helt naturligt inbjuder till spontana ryck och glädjefulla tokrus! Vi springer med lätta dagpackningar cirka 3–6 timmar om dagen. Vår huvudpackning transporteras med bil och av mulåsnor.

Det är vanliga stigar vi rör oss på, inte några välunderhållna vandringsleder, och terrängen är ganska tuff men inte extrem. Ett par trailskor med ”greppig” sula och väl tilltaget tåutrymme är att föredra, en väl inlöpt ryggsäck och lämpliga kläder därtill (efter anmälan får du en utförlig utrustningslista över obligatoriska och rekommenderade prylar).

I det fall du drabbas av skada eller sjukdom, som inte kräver läkarvård men som hindrar dig från att springa, kommer du att åka med supportbilen mellan nattlägrena (och lunchstoppen, då de sker på platser som är tillgängliga för bilen). Ta en eller två goda böcker med dig om olyckan skulle vara framme! Vid allvarigare skada eller sjukdom, som kräver akut läkarvård, blir du evakuerad till sjukhus eller läkarpraktik.

Temperaturen varierar kraftigt mellan dag och natt och påverkas av höjden och det gäller att ha kläder både för varma dagar och kalla kvällar. På nätterna kan det krypa ner strax under noll. Du måste ha med dig egen sovsäck (komforttemperatur på cirka -5 °C), egentligen det enda som krävs i form av campingutrustning. Av bekvämlighetsskäl kan det däremot vara en god idé att ta med ett eget liggunderlag i tillägg till den skummadrass du får låna på plats.

Resan går tvärs igenom de centrala delarna av Saghrosmassivet. Under vissa sträckor rör vi oss i områden där turister tillhör ovanligheterna. Att visa respekt för den berbiska kulturen är därför av vikt. Många vill till exempel inte bli fotograferade, speciellt inte kvinnor. Men lämna för all del inte kameran hemma, löpningen och vyerna är alltför spektakulära för att inte förevigas.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om Marocko. Har ni frågor kan ni i alla lägen höra av er till oss: info@pathfindertravels.se