Trailrunning på egen hand, Wipptal, Tyrolen, Österrike


I tyrolska Wipptal finns massor med fin alpin löpning och ett bra nätverk av stigar och boenden. Vi gör detta lättillgängligt genom att hjälpa till med transportlösningar, boenden, turförslag och kartor.

Wipptal är en stor dalgång som löper från Innsbruck till Brennerpasset och fortsätter på italienska sidan ned mot Bozen och Verona. Här finns mängder av leder som tar dig genom rofyllda skogar, gnistrande sjöar, blomsterängar, glaciärer och höga pass inramade av mäktiga alptoppar. Vi springer på fina stigar och bor på hotell och en alphyttor där vi kan njuta av lokala delikatesser från det österrikiska köket och sover i sköna bäddar. Vädret är för det mesta stabilt och dessutom är området knott- och myggfritt.

Vi har tidigare anordnat en rad trailrunning camps i Wipptalregionen. Vi har nu gjort området mer tillgängligt för er som vill springa på egen hand genom att erbjuda logistik hjälp och turförslag. Är ni två eller fler personer kan ni fritt välja datum så länge det fungerar säsongsmässigt och att vi får viss framförhållning för att kunna boka boenden med mera. Säsongen är från junis andra hälft fram till mitten av september.  Tidigare på vår/ försommar finns det risk för snö på de högre passen och senare på hösten är risken för dåligt väder större samt kyla/snö på högre höjd.

Vi hjälper till med att boka flygplatstransfer (Innsbruck alt München),  transporter till och mellan löparområdena (bagagetransport där det är nödvändigt) samt boenden på hyttor och hotell. Ni får vouchers på detta efter bokning. I paketet ingår också en översiktlig karta över området, ett övergripande turförslag med tillhörande plastade kartblad över de olika dagsturerna, gpx filer  med tillhörande app som fungerar offline och är gratis samt nödvändig säkerhetsinformation. En lokal representant kommer att möta er och dela ut detta samt ha en briefing första dagen och det finns en lokal organisation på plats som kan hjälpa er att lösa eventuella problem (dock ej 24 h service utan under kontorstider).

Dagsetapperna ligger på cirka 15-25 km beroende på rutt. Vi har förlagt turerna till områden där ni kan springa längre sträckor på kammar, åsar och traverser för att undvika alltför mycket av branta upp-och nedstigningar. I Alperna kan man dock inte undvika att den blir en del brant uppåt och nedåt, det är ju en del av bergslöpningen.

Nedan kan ni se ett förslag på hur ett tur skulle kunna se ut med tillhörande kostnadsbild. OBS, transfer från München är också möjlig (2,5 h). Programmet kan dock kortas, förlängas och anpassas efter er önskemål. Hör av er till oss så kan vi ta fram förslag, info@pathfindertravels.se

 

 

RESAN DAG FÖR DAG

Dag 1. Innsbruck –  Obernberg (1450 m)

En chaufför möter upp i Innsbruck  därefter transfer till Obernberg där vår lokale representant möter upp. Briefing och check in på hotellet. Eventuell uppvärmningsrunda runt Obernbergsjön med omnejd.

Dag 2. Steinach- Bergeralm Lift (1600 m) – Nößlachjoch (2231 m) – Kammen till Lichtsee (2101 m) – Wilde Grube (2350 m)– Obernberg

Dagen inleds med busstransport till grannbyn Steinach och därefter gondolliften upp till 1600 meters höjd där dagens sköna löpning börjar. Ni inleder turen med att ta 500 höjdmeter genom att snirkla er upp genom gammal skog. Väl uppe på 2000 meter så väntar cirka 8 km längs en löpningsvänlig bergsrygg. Utsikten är hänförande och ni springer på mjuka stigar omgivna av blomstrande alpängar. På vägen finns det möjlighet till dopp i bergsjö och vill man korta eller förlänga turen är det möjligt.

22 km: 1200 meter upp, 1200 meter ned, eller 14 km: 800 meter upp, 1000 meter ned.

Dag 3. Obernberg – Maria Waldrast  (1636 m) – Serlesjöchl (2384 m) – Kalbenjoch (2225 m) – Kesselspitze (2728 m) – Hammerspitze (2634 m) – Naturfreundehaus (2232 m)

Idag har ni en spektakulär och ganska tuff dag framför er. Ni tar en transport upp till Tyrolens högst belägna kloster, Maria Waldrast. Löpningen börjar på 1550 meter och ni värmer upp med att springa längs med alpängar. Därefter stiger det ganska kraftigt uppför på en stig som går genom tuktad kryptallsskog (mycket rötter) upp till Serles kammen på 2384 meter. Belöningen blir panoramautsikten över granndalen Stubaital.

Ni löper vidare längs med en smal grusstig och följer höjdkurvan i 2 km fram till Kalbenjoch. Nu väntar en tuff stigning upp till Kesselspitze, dagens högsta punkt på 2738 meter. Utsikten ner till Stubaital och Gshnitztal är imponerande. Kammen till Hammerspitze kräver koncentration och säkra steg. Från Hammerspitze, vår andra topp denna dag, så följer ni kammen ner till gröna bergsängarna och tar in på alphyttan Naturfreundehaus (2232 meter). Här väntar en god middag och ni kan njuta av bergens stillhet, nöjda efter dagens prestation.

15 km: 1800 meter upp, 1000 meter ned, eller 12 km: 1600 meter upp, 800 meter ned.

Dag 4. Naturfreundehaus (2232 m) – Trins (1240 m) – Gerichtsherrnalm  (1663 m) – Eggerjoch (2132 m) – Obernberg (1440 m)

Efter en god frukost på 2200 meter springer ni ned till dalen och bergsbyn Trins. Härifrån kan ni ta bussen tillbaka till hotellet för att t.ex. tillbringa en lugn eftermiddag vid Obernbergsjön. Har ni kraft och är sugna på mer löpning kan ni ta er hela hela vägen hem över berget via gästvänliga Gerichtsherrnalm. Efter en fika springer ni lätt de sista höjdmeterna upp till kammen för att sedan rulla nedåt mot Obernberg.

På kvällen kan ni se fram emot en god avslutningsmiddag på hotellet.

15 km: 900 meter upp, 1700 meter ned, eller 5 km: 1000 meter ned.

Dag 5. Obernberg – Portjoch (2109 m) – Gränskammen till Italien – Obernberg – avresa

På gamla smugglarstigar tar ni er förbi den vackra Obernbergersjön till Portjoch på 2109 meter och in på italiensk mark. Här finns gamla militärstigar som en gång i tiden tjänade krigsfordon och gränssäkring men numera bjuder på fantastisk höghöjdslöpning i en mil fram till den österrikiska gränsen. Strax efter gränsen besöker ni en gemytlig alm för en god ”after run” innan ni tar transport hem. Även denna dag kan ni dock springa till vårt boende i Obernbergdalen. Efter dagens tur, en dusch och lite mat, tar ni farväl av Wipptal och  åker  tillbaka till flygplatsen.

23 km: 1000 meter upp, 600 meter ned, eller 15 km: 800 meter upp 600 meter ned.

Avgångar:

Datum: 2018-07-15
Ort: Innsbruck
Pris: 4900 kr
Guide: Self guided
Platser kvar: Ja

Vi reserverar oss för prisändringar utanför vår kontroll. I övrigt: se resevillkoren

Resefakta

Reslängd: 5 dagar
Gruppstorlek: Min 2 personer
Gradering: 2

OBS, på denna resa kan ni fritt välja datum. Vi kan även skräddarsy upplägg och korta eller förlänga exempelprogrammet.

I resans pris ingår:

  • Flygplatstransfer från Innsbruck
  • Alla övriga lokala transporter som nämns i programmet
  • Turbeskrivingar
  • Översiktlig karta över området
  • Plastade kartblad över dagsturerna
  • GPX-filer med anpassad, kostnadsfri app som fungerar offline
  • Svensktalande support dagtid
  • Boende 1 natt på hytta, flerbäddsrum
  • Boende på Almis Berghotell, tvåbäddsrum, halvpension
  • Säkerhetsinformation (nödnummer mm)

FRÅGOR OCH INTRESSEANMÄLAN

Har du frågor kring denna resa? Vill du lämna en intresseanmälan eller boka resan?
Ring oss på 031-707 00 80 eller maila info@pathfindertravels.se så hjälper vi dig gärna.

BRA ATT VETA

Vi kan som sagt skräddarsy upplägg och dra ifrån eller lägga till dagar, Vill ni ha fler hyttnätter och springa i andra områden går det att ordna.

För att få ut det bästa av resan bör du ha god kondition samt vara beredd på att kämpa på i uppförsluten och hålla igen i nedförsluten. Terrängen är högalpin och stigarna är delvis smala och luftiga. Det är bra om hen inte har anlag för höjdskräck och kan springa med säker fot. Ni kommer som sagt ha möjlighet att välja två distansalternativ varje dag beroende på hur starka ni känner er.

Ni springer med lätt ryggsäck, max med sovpåse, lite ombyte, förstärkningsplagg och vatten (dock endast dagen ni övernattar på hytta). Sovpåse kan även köpas på hyttan för cirka 15 Euro. På hyttorna bor ni i gemensamma sovsalar. Det går dock att förboka två- eller fyrbäddsrum för en extra kostnad på cirka 5 Euro. Frukost ingår i priset, middag köps och äts på hyttan. I övrigt bor vi med halvpension på Almis Berghotel i Obernberg. Här gör ni i ordning era egna lunchpaket i samband med frukost.

Inför resan kommer ni att få mer skriftlig information om packning samt fakta om områdena vi rör oss i. Har ni frågor kan ni alltid höra av er till oss: info@pathfindertravels.se